Zgodovina kanala #Prekmurje


Sam kanal ima začetke že daljnega leta 1995, ko me je NotKnown nahecal, da sem prevedel svoj prvi bot na sistem UN*X (specifično: Linux). Bilo je enkrat jeseni - točen mesec sem pozabil - ko je nastal prvi bot: NjokBot. Svoje nesposobnosti je razkazoval na kanalu #FreeSLO. Pač, NotKnown je bil hudo nezadovoljen s kanalom #Slovenia, pa se je odločil da bo ustvaril svoj kanal (saj, kdo bi mu pa zameril; #Slovenia še zdaj izgleda kot vrtec za marsovce). Edina težava je bila, da se je kanal transformiral na višje energetske nivoje vedno, ko je zadnji udeleženec odšel iz kanala - torej smo naredili enega bota. Ampak jaz se rad igram in sem naredil še enega bota. To sicer ni bilo po konceptu NotKnowna, ampak je na srečo preživel začetni šok in predlagal ime CmokBot. Ne vem sicer, od kod mu taka briljantna imena... saj si ni sam kriv.

In bila sta bota... In prišli so prvi idioti... In veselo sva jih brsala iz kanala... No, po nekem času je začela prihajati v glavnem elita na kanal in sva podelila tudi kakšen op (status operaterja kanala), da so tudi drugi lahko uživali v mučenju domačih živali.

Stvar je lepo funkcionirala vse nekako do prvega aprila, leta vražjega 1996. Takrat sva z Immoralom inscenirala neko prvoaprilsko potegavščino in NotKnownu je postalo zadosti brsanja po kanalu in je za nekaj mesecev odpujsal iz omrežja IRC. No, ni zdržal dolgo - v počitnicah se je, sicer inkognito, vrnil, ter po nekaj časa prešel nazaj na svoj stari vzdevek, pod katerim ga še danes nadlegujemo na IRCu. Naj še omenim, da je skupaj z znanci ustanovil svoje omrežje IRC v Sloveniji: AlpNet. Tip ima pač preveč energije... Ga bom že prevzgojil, ko pride jeseni študirat računalništvo v Ljubljano...

Postalo je očitno, da po tem debaklu stari kanal več ne more obstajati. Potrebna je bila temeljita prenova in z malo truda mi je uspelo prežarčiti oba bota na kanal #Prekmurje, kjer sta še danes. No, med transportom se je očitno zgodila neka napaka, kateri nisem bil kos. Bota sta namreč dobila nova vzdevka: TravaNjam in OpekaNjam. Ker nisem imel blage veze, kaj vse za radioaktivnih odpadkov se je nabralo v bazi uporabnikov obeh botov, sem tudi le-to renoviral. No, v bistvu sem jo samo zbrisal, kolegi ( Damir, Immoral, Aky, pa še kak bi se našel) pa so mi jo potem pomagali spet napolniti z raznimi rastlinami. Omenjeni kolegi so tudi polnomočni za vse administrativne zadeve v zvezi s kanalom, kot je dodajanje novih rastlin v bazo uporabnikov bota (izgleda, da beseda op postaja mamilo nove generacije - še malo pa bom videl ljudi na cesti, kako bodo momljali "op, op, op, op, ..." podobno, kot razni guruji momljajo "om, om, om, om, ..." in nato izgledajo kot da bi bili predolgo pod soncem; za vse, ki ne vedo o čem govorim, priporočam eno leto sodelovanja pri lokalni organizaciji Hare Krišna), pomivanje posode, ipd.

Ampak nekako v začetku počitnic (nekje julija) so adminstratorji posameznih IRC serverjev sklenili, da bodo nadgradili svoje serverje. Stvar ne bi imela hujših posledic, če ne bi iz neznanih razlogov začela bota štrajkati. Torej sem prevedel nek drug tip bota - z vzdevkom Baterija - ki pa se ni mogla meriti s prejšnjima dvema. No, tukaj je vskočil še Aky s svojim botom, katerega vzdevka se niti pod hipnozo zdaj ne bi mogel spomniti. Stvar je sicer funkcionirala... Ampak ni bila "the real thing." Stvar je doživela svoj vrhunec pozimi 1997, nekako januarja, ko so neki frustrirani bacili naredili prevzem nad kanalom s preprostim trikom (simuliranjem uporabniških imen) in takrat mi je prekipelo. Šel sem in v enem dnevu odpravil napako v starem dobrem vladbotu in TravaNjam in OpekaNjam sta spet oživela. Kasneje smo se odločili, da OpekaNjama preimenujemo v PizzaNjama, ker smo vsi mahnjeni na pizze. Vendar mi to ni bilo zadosti. Slučajno sem nekje naletel na staro dobro Elizo, neke vrste preprost program z umetno inteligenco, in jo 7. februarja (ne, nisem se zlagal... dobra stvar, da so ob datotekah datumi) integriral v bota, tako da se fanatiki zdaj lahko pogovarjate tudi, ko so prisotni samo boti.

To bi bilo nekako vse. Edina novost je, da smo dobili svojo spletno stran, ker mi je en petkov popoldan postalo zelo dolgočasno, in pa baza uporabnikov spet izgleda, kot da bi se kdo igral z elektrarno v Krškem.


S to stranjo se je prav tako mučil AlesS. A veš za kake primorke v bližini?