Boti kanala #Prekmurje


Najprej en odstaven za vse viruse, ki nimajo pojma o novi živalski vrsti, bot imenovani. Boti so, enostavno povedano, programski roboti, ki se priključijo na IRC in potem pač delajo stvari, za katere so programirani. Ker vidim, da se vam žarnica še ni prižgala, bom razlago raztegnil za kak kilometer. Predpostavimo, da ste se odločili ustanoviti en čisto nov kanal. Lepo. Vključite se v njega in avtomatsko dobite status operaterja kanala (v nadaljevanju op), ker ste se pač prvi pridružili kanalu. Lepo. Povabite še par kolegov v kanal, razdelite ope tistim, ki jim zaupate, blebetate o življenju pod morjem, o mački, ki se zelo rada podela na preprogo, o primanjkljaju čistilnih sredstev in podobno. Lepo. Ampak nastane trenutek, ko vsi zapustite kanal in se podate v deželo sanj ob prvih vzklikih lokalnega petelina. Lepo. Za 10 ur, ko je sonce že prenehalo ubijalsko pripekati, pa zgroženi ugotovite, da vas je nekdo prehitel. Dobil je status operaterja, povabil svoje kolege noter in vam noče prepustiti krmilo kanala. Za nameček vam še prepove vstop v kanal s ti. banom in vam zelo grdo pospeši zadnjico z najtršimi čevlji, kar ste jih kdaj občutili. Ni lepo. In rešitev? Nekdo pač mora biti cel čas prisoten na kanalu in imeti op. Samo tako je lahko kanal pod nenehno kontrolo določenega kroga (pol)bogov. Ampak ker je to predrago, sploh pa so ljudje zelo neotesani in zahtevajo vsaj nekaj ur spanca na dan, bi bilo najbolje sestaviti nekega robota, ki bi se odzival na ukaze samo določenega kroga omenjenih (pol)bogov. Seveda gre govor o programih - tj. programskih robotih - in ne o robotih iz kovine in olja. Sestaviti takega robota pa tudi ni kakšna znanost. Treba je samo napisati program, ki se priključi na nek IRC server in se odziva na ukaze določenih ljudi. Odvisno od vprogramiranih ukazov bo delal sprogramirane stvari. In ker že obstaja velika populacija robotov različnih tipov, v večini primerov sploh ni treba nič sprogramirati, ampak samo sneti program iz omrežja, ga prevesti, če je potrebno, spisati ustrezno konfiguracijo in ga zagnati. Tako preprosto je to.

Kot si lahko preberete v zgodovini kanala, sta na kanalu #Prekmurje vedno dva glavna bota. Trenutno sta to TravaNjam in PizzaNjam. Oba pripadata isti rasi vladbotov. Za zdaj še ne planiram preskočiti na kakšno drugo vrsto botov, ker so vladboti po vseh dosedanjih testiranjih še najbolj po mojem okusu (seveda z nekaj popravki z ustrezno macolo).

Ampak, če ste zadosti bistri (ali pa imate izredno visoko sobno temperaturo), ste prav gotovo opazili, da so na kanalu še vsaj trije boti - namreč Mirela, AlesS in ImmoralX.
AlesS in Mirela sta pravzaprav samo ti. nickguarda, torej varuha nickov, za istoimenski osebi. Pred približno pol leta je namreč
Mirela ugotovila, da ji neka Romunka krade nick. In tako je nastal bot Mirela, sama Mirela pa se vse pogosteje kaže kot Mirelka. Sam sem pa tudi pred časom ugotovil, da mi en nemiren Latvijec neumorno krade nick in poseda na kanalu #Riga. Kar pomeni: še en nickguard več. Vendar bosta oba bota kmalu prenehala obstajati, ker menim, da so se tatovi naučili lekcije.

ImmoralX pa je čisto zgodba zase. Postavil ga je Immoral, vendar še zdaj ne vem, kaj za čudne čebelje vrste ga je pičilo, da je to storil...

Mislim, da sem naštel vse bote, ki se trenutno potikajo po #Prekmurju. Če ste torej naleteli na kakšno osebo, za katero menite, da je bot, bo to najbrž samo irc postavljen v ozadje in nasploh pozabljen; najpogosteje to uprizarja kar Damir.


AlesS razmišlja o WWWbotu, ki bi sam pisal te strani.